Jugoslavija tretja na svetu po produkciji industrijske konoplje

Dokument, ki ga najdete na tej povezavi objavljamo v lastnem prevodu:

Načrtovane so nove tovarne za predelavo industrijske konoplje – Slovenski poročevalec – št. 289, 11 december 1949.

Pet letni načrt prinaša načrt za povečanje površine, zasajene z industrijsko konopljo iz predvojnih 50.000 hektarjev na 100.000 hektarjev. Konoplja bo tako postala druga najpomembnejša industrijska rastlina takoj za sladkorno peso. V Srbiji se je površina, zasajena z konopljo povečala iz 35.000 hektarjev na 54.000 hektarjev leta 1948 in na 80.000 hektarjev leta 1949. Industrijsko konopljo sadijo tudi v severni Bosni in na Hrvaškem. Trenutno je v Vojvodini 14 tovarn za predelavo industrijske konoplje, večina jih obratuje. Več drugih tovarn je še v gradnji.

Nove tovarne pa nastajajo tudi v Bosni in na Hrvaškem. Leta 1947 so pričeli graditi tovarno za predelavo industrijske konoplje “Budučnost” v Novem Sadu. To je bila prva takšna tovarna za konopljo v Jugoslaviji in na celotnem balkanskem polotoku. Ta tovarna se je sedaj družila z “Pobedo”, ki proizvaja kmetijsko mehanizacijo.

Proizvaja se tudi t.i. “Kotonin”, ki je neke vrste blago, podobno bombažu, ki se proizvaja iz konoplje. Takšne vrstne “Kotonozirano” konopljo predelujejo v tovarni “Novator”, ki je začela s proizvodnjo v začetku leta 1949. V tej tovarni predelujejo v večini odpadne snovi iz drugih tovarn konoplje, ki jih je v osnovi izjemno težko prodati. S kemično predelavo odpada konoplje, ta tovarna prideluje mehko in nežno blago, ki dobro vpija vlago, uporablja pa se za pridelavo predpasnikov. Kotonin se bo uporabljal tudi v druge namene v tekstilni industriji, vendar trenutno še čakajo na povečanje proizvodnje. Načrtovana je uporaba v proizvodnji delovnih oblačil, prtov in prekrival za pohištvo, ki preprečujejo drsenje. Vse najpomembnejše stroje, ki jih uporabljajo v tovarni Kotonin so proizvedli v Jugoslaviji. Tovarna “Novator” je pričela s proizvodnjo v aprilu, načrtujejo pa, da bo leta 1950 produkcija tako povečana, da bodo lahko zadostili vsem potrebam po vpivnem blagu v Jugoslaviji. Zato bodo dodatno zgradili oddelek za blago, ki ga bodo opremili izključno s stroji, proizvedenih v Jugoslovanskih tovarnah. Pripravljajo se načrti za gradnjo dodatnih Tovarn Kotonina.

Dokument se še nadaljuje, vendar ni berljiv. Očitno je, da smo v Jugoslaviji bili sposobni proizvesti tako stroje in opremo za pridelavo in predelavo konoplje, kot tudi vzgojiti dovolj surovine, ki bi lahko prehitela uporabo bombaža vsaj pri nekaterih vrstah blaga.

Spodaj je fotografija dela dokumenta, dokument je objavljen na spletni strani CIA in je eden izmed poročil, ki so jih zbirali o Jugoslaviji in njenem gospodarskem razvoju. V dokumentu sledijo druga poročila o drugih napredkih industrije v Jugoslaviji. Vse pa so povzetki in prevodi iz različnih Jugoslovanskih časopisov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja