Kako je narejeno konopljino olje in zakaj se ga uporablja?

kaj je konopljino olje

Konopljino olje velja za eno izmed najboljših rastlinskih olj. Zaradi visoke vsebnosti omega maščobnih kislin, vitaminov in mineralov blagodejno vpliva na vaše zdravje.

Seveda pa ni vsako konopljino olje enako dobro. Kakovost je predvsem odvisna od tega, kako je narejeno konopljino olje. Poznamo nerafinirano oziroma hladno stiskano konopljino olje in rafinirano konopljino olje. Več o blagodejnih učinkih in o tem, kako je narejeno konopljino olje si lako preberete v nadaljevanju.

Kako je narejeno konopljino olje

Najkakovostnejša konopljina olja, kot je konopljino olje Hempika, so narejena s hladnim stiskanjem konopljinih semen.

Nerafinirano oziroma hladno stiskano konopljino olje

Konopljina semena pridobivamo iz ženskih rastlin industrijske konoplje. Semena so nato temeljito očiščena, saj ne želimo, da so v konopljinem olju kakršnekoli nečistoče.

Očiščena semena nato stresemo v zbiralnik, od kjer potujejo do ohlajenih stiskalnic. Pri hladnem stiskanju temperatura ne sme preseči 50 °C, saj se le tako ohranijo vse učinkovine konopljinega olja (omega maščobne kisline, minerali, vitamini,…).

Olje nato potuje skozi filtracijski sistem, ki odstrani morebitne nečistoče, kot so luščine konopljinih semen in/ali rastlinski delci konoplje.

Pri stiskanju konopljinega olja dobimo tudi stranski proizvod, imenovan konopljina pogača, ki je lahko nadaljno predelana v konopljine proteine, moko ali živalsko krmo.

Rafinirano konopljino olje

Rafinirano konopljino olje je narejeno po enakem postopku kot hladno stiskano, s tem, da po stiskanju sledi še postopek rafinacije.

Rafinacija je sestavljena iz treh ključnih delov:

  1. Destilacija: pri destilaciji je konopljino olje izpostavljeno zelo visokim temperaturam (vse tja do 270 °C), kar loči matriko ter barvo, obenem pa uniči tudi številne učinkovine, kot so vitamini in minerali.
  2. Dekolorizacija: za odstranjevanje temno zelene barve se lahko uporabijo različni absorbenti. Med pogosteje uporabljene spada CarbonX.
  3. Vinterizacija: s tem postopkom se s segrevanjem in zmrzovanjem iz konopljinega olja odstrani morebitne voske ter trigliceride – s tem se zmanjša mastnost olja. V postopku je uporabljen etanol.

Rafinirano konopljino olje je svetlo zelene barve, brez okusa ali vonja. Takšna konopljina olja imajo daljšo življenjsko dobo kot hladno stiskana, vendar imajo bistveno manj zdravilnih učinkov.

Rafinirana konopljina olja so večinoma uvožena (npr. kanadsko konopljino olje) ali pa uporabljena za izdelavo kozmetike, bioplastike ali biogoriva.

Zakaj je hladno stiskano boljše kot rafinirano konopljino olje?

Kot smo že zgoraj omenili, je kakovost konopljinega olja odvisna od tega, kako je le-to narejeno.

Hladno stiskano konopljino olje za razliko rafiniranega ohrani vse njene učinkovine in s tem nudi bistveno več pozitivnih učinkov na vaše zdravje. Edina prednost rafiniranega konopljinega olja je daljši rok uporabe.

Kaj vsebuje konopljino olje?

Hladno stiskano konopljino olje je najbolj cenjeno zaradi hranilne vrednosti in aktivnih sestavin. Najpomembnejši sestavini hladno stiskanega konopljinega olja sta linolenska kislina ter alfa-linolenska kislina, bolje znani kot Omega-3 in Omega-6. Omega maščobne kisline se v hladno stiskanem konopljinem olju nahajajo v za človeka idealnem razmerju 3:1.

Konopljino olje vsebuje tudi Gama-linolensko kislino, ki naj bi pripomogla tudi k hitrejši izgubi odvečnih kilogramov.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na vitamine A, B, C in E, kalcij, magnezij in arginin.

Zdravilni učinki konopljinega olja

Konopljino olje ima številne zdravilne učinke in veliko večino jih lahko pripišemo Omega maščobnim kislinam. Seveda pa ne gre zanemariti tudi vitaminov, mineralov, antioksidantov ter preostalih učinkovin.

Zdravilni učinki konopljinega olja so:

  • znižuje krvni pritisk
  • izboljšuje zdravje srca
  • lajša bolečine
  • zmanjšuje vnetja
  • pripomore k zdravi nosečnosti
  • izboljšuje zdravje kože (suha koža, akne, gube,…)
  • preprečuje nastanek krčnih žil
  • uravnava mastnost kože
  • krepi in vlaži lasišče
  • zmanjšuje prhljaj

Uporaba konopljinega olja

Hladno stiskano konopljino olje ima prijeten oreščkast okus in je svetlo do temno zelene barve. Zaradi blagodejnih učinkov se ga velikokrat uporablja kot prehransko dopolnilo, a je zaradi svojega okusa nepogrešljivo tudi v solatah, hladnih juhah ter številnih jedeh. Ker pa ima konopljino olje nizko dimno točko, ga ne uporabljajte za cvrtje ali pripravo toplih jedi, temveč ga vselej dodajte, ko je jed že pripravljena.

Prav tako se konopljino olje odlično obnese ob uporabi na koži ali lasišču. Olje lahko neposredno nanesete na kožo ali lasišče in ga nežno vmasirate. Brez težav ga lahko dodate tudi vašim priljubljenim izdelkom za nego kože in/ali lasišča ali pa izberete izdelek, ki konopljino olje že vsebuje, kot sta Hempika konopljino milo in konopljin šampon.

Zakaj kupiti Hempika konopljino olje

Naj ponovimo – na samo kvaliteto ima ogromen vpliv, kako je narejeno konopljino olje. Prav zaradi tega pri Hempiki prisegamo na hladno stiskano konopljino olje, saj vam le tako lahko zagotovimo najboljšo kvaliteto ter to, da boste lahko izkoristili kar največ blagodejnih učinkov konopljinega olja.

konopljino olje Hempika
Konopljino olje Hempika je narejeno s hladnim stiskanjem skrbno izbranih konopljinih semen

Hempika konopljino olje je pridelano iz lokalne (slovenske) ekološko gojene konoplje, saj le tako lahko nadzorujemo celoten proces izdelave in zagotovimo najvišjo kakovost.

Avtor: L. O.

Vir: https://hempika.com/en/hemp-seed-oil/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja